Transmisiunea live si alte informatii despre ARISS EU282

Evenimentul a fost prezentat in direct de catre Vodafone si poate fi urmarit in video-ul adaugat sau in intregime urmand link-ul Vodafone BuzzTranscriptie a dialogului dintre Jeff si elevi:
Traducerea in limba Română

CQ CQ OR4ISS aici YO9INI apeland Statia Spatiala Internationala, over.
Aici Jeff de pe ISS, vă aud tare şi clar.
YO9INI, aici OR4ISS, vă aud tare şi clar, over.
Aştept prima intrebare.

1. Medeea (15) Care sunt calităţile care definesc un astronaut? Over.
Ei bine, mulţi astronauţi sunt piloţi militari de încercare, mulţi astronauţi sunt ingineri sau oameni de ştiinţă sau medici. Deci aceste meserii pot face un potenţial astronaut, dar, de asemenea, se testează şi capacitatea de a lucra în locuri definite şi medii extreme. Over.
2 Ana (16) Care este cea mai neplăcută şi cea mai plăcută parte a activităţii tale? Over.
Ana, cea mai bună parte job-ului, desigur, este că sunt aici şi că pot vedea Pământul din acest punct privilegiat, cea mai rea parte a job-ului este separarea de familie. Over.
3. Andreea (17) Ai simţit vreodată impactul deşeurilor spaţiale asupra ISS? Over.
Bună, Andreea, nu, nu am simţit niciodată impactul deşeurilor cosmice lovind ISS. Există dovezi ale unor resturi, unor resturi mici, care au lovit ISS. Din fericire, avem un scut care ne protejează. Over.
4. Mihai (15) Care a fost cel mai dificil test pe care l-ai avut de trecut în timpul antrenamentului de astronaut? Over.
Bună ziua, Mihai. Nici un antrenament nu a fost în mod particular dificil, toate acestea însă adunate la un loc au reprezentat o mare provocare. Probabil una dintre cele mai dificile task-uri a fost învăţarea limbii ruse. Over.
5. Catalin (12) Care este un lucru de zi cu zi, extrem de dificil de realizat pe ISS? Over.
Probabil gestionarea obiectelor. Toate plutesc şi toate se îndepărtează, prin urmare este uşor să le pierdem, dar în cele din urmă se pot găsi din nou. Over.
6. Diana(17) Care este cel mai frumos lucru pe care îl puteţi vedea din spaţiu? Over.
Cel mai frumos lucru pe care îl putem vedea din spaţiu este Pământul în sine, cu (…) iluminarea lui, apusuri de soare, răsărituri, ploaie, terenul, oceanele, vremea, toate acestea sunt cele mai frumoase.
7. Laurentiu (15) Aţi observat vreodată ca radiaţia solară să afecteze comunicaţiile radio de pe ISS? Over.
Eu personal nu am experimentat vreodată ca radiaţiile solare să afecteze comunicarea noastră radio. Over.
8. Mihai (15) Comunicaţiile radio sunt o pasiune sau o obligaţie de serviciu? Over.
Buna ziua Mihai, una dintre cele mai tari senzatii de a fi aici este să ne împărtăşim experienţa cu oamenii de pe pământ şi desigur comunicaţiile radio ne ajută să facem aceasta, astfel încât le-aş numi o pasiune. Over.
9. Alexandra (17) Care este cea mai interesantă descoperire făcută pe ISS folosind plasma? Over.
Ei bine, acest mediu îţi permite să faci unele lucruri pe care nu le poţi face pe Pământ, astfel încât unele dintre proprietăţile observate folosind plasma au fost foarte interesante în unele experimente pe ISS, mai ales unul numit "cristal de plasmă". Over.
10. Ioana (14) Care este cea mai mare diferenţă între aşteptare şi realitate atunci când trăieşti in spaţiu? Over.
E o întrebare grea, Ioana, probabil faptul că este o lungă perioadă de timp în care eşti aici, departe de casă, iar uneori oamenii subestimează aceasta înainte de zbor. Over.
11. Radu (14) Are mâncarea acelaşi gust în spaţiu? Over.
Produsele alimentare au un gust destul de asemănător în spaţiu, dar aromele sunt oarecum atenuate, aşa că ne place să le condimentăm un pic mai mult pentru a face aromele un pic mai puternice. Over.
12. Maria (13) Care este primul lucru pe care îl vei face atunci când te vei întroarce pe Pământ? Over.
Primul lucru pe care îl voi face când mă întorc este, desigur, să îmi revăd familia şi apoi să mănânc alimente proaspete pe o farfurie. Over.
13. Alexandru (18) Care este sarcina cea mai dificilă pe ISS? Over.
În fiecare zi, cel mai dificil este de a rămâne fideli programului, suntem foarte ocupaţi. Probabil cel mai dificil lucru pe care îl facem în spaţiu este un „spacewalk” (activitate extravehiculară). Over.
14. Laura (17) Cum ţi-ai dat seama că ai o pasiune pentru explorarea spaţiului? Over.
Cred că am dezvoltat această pasiune în anii tinereţii mele şi apoi am devenit conştient de posibilitatea de a aplica pentru a fi un astronaut şi am urmărit aceasta ca pe un obiectiv în timp ce eram la Academia Militară din Westpoint. Over.
15. Mihnea (18) Crezi că zborul spaţial va fi accesibil pentru oricine în viitor? Over.
Nu cred că va fi accesibil pentru oricine în viitorul apropiat, dar va fi accesibil pentru mai multe persoane în viitorul apropiat şi în cele din urmă pentru tot mai mulţi oameni în viitorul îndepărtat. Over.
16. Andra (15) Dacă ai putea, ai locui exclusiv pe Pământ sau pe ISS? Over.
Andra, este o întrebare bună. Sunt lucruri interesante de făcut aici, pe ISS, dar cred că Pământul este casa mea, aşa că, dacă ar fi să aleg în mod exclusiv, aş dori să fiu pe Pământ. Over.
17. Eusebiu (16) Călătoriile spaţiale ţi-au schimbat viaţa? Over.
Oh, aceasta este o experienţă minunată, aşa că aş spune că da, schimbă viaţa oricui care vine aici şi o trăieşte. Over.
18. Carla (17) Este adevărat că, după revenirea pe Pământ, nu trebuie să te expui la soare? Over.
Da, pentru câteva motive. Unul dintre ele este din cauza vitaminei D pe care o luăm de la lumina soarelui; nu luăm suficientă lumină de la soaei aici, aşa că trebuie să luăm pastile de vitamina D în fiecare zi. Over.
19. Alexandra (16) Ce faci în timpul liber? Over.
Desigur, contactez prietenii şi familia de acasă, dar, de asemenea îmi petrec o mulţime de timp în apropierea ferestrei, realizând fotografii cu Pământul. over.
20. Andrei (17) Care este cel mai interesant lucru pe care l-ai realizat în microgravitaţie? Over.
Nu contează cât de bătrâni suntem, ne place tuturor să ne jucăm cu mâncarea noastră şi să ne jucăm cu apă, cu bule de apă, cu picături mici în microgravitaţie. Există o mulţime de lucruri pe care le poţi face cu acesta. Over.

Ok Jeff, revine YO9INI, te rog să primesti aplauzele sălii.
Dragă Jeff, ai primit aplauzele, i-ai putut auzit ? Over.
Da, le-am auzit foarte bine. Sunt foarte recunoscător că am reuşit să facem să functioneze acest contact. Îmi pare rău că a fost cu o orbită întarziere, dar a fost minunat să vorbesc cu voi toti, over.
Ok Jeff, îţi mulţumim pentru răbdarea pe care ai avut-o la a doua trecere, noi sărbătorim aici aniversarea istorică a celor 55 de ani de explorare umană a spaţiului, într-o sală de 600 de persoane şi invitatul nostru special este domnul Dumitru Prunariu, cosmonautul român, care sărbătoreşte şi dânsul 35 de ani de la zborul său, din 1981. Dragă Jeff, ai cuvântul pe final, YO9INI transmiţând pentru OR4ISS, over.
Îţi mulţumesc foarte mult YO9INI, aici OR4ISS, minunată conversaţie cu voi astazi, salutări!
Felicitări pentru Universitate, over.
Mulţumesc, la revedere de acum!
Transcriptia poate si descarcata si de aici

Articol Radioamator.ro:Galerie Foto: